puh. 040 123 9111
Vision Law

Oikeusturvaedun hakeminen

Asiat eivät aina etene toivotulla tavalla ja osapuolten välille syntyä erimielisyyksiä ja riitoja. Saatetaan jopa joutua rikoksen uhriksi. Tällöin voi syntyä tarve lakimiehen avulle. Asianajo- ja oikeudenkäyntikulujen korvattavuus kussakin tilanteessa kannattaa selvittää etukäteen ennen kuin lakimies alkaa hoitamaan asiaa. Oikeusturvaedun hakeminen on jo hyvä antaa asiaa hoitavan lakimiehen tehtäväksi. Oikeusturvavakuutus on apunasi silloin, kun tarvitset ulkopuolista apua.

Mikä on oikeusturvavakuutus

Jokaiselle meistä voi tulla tarve turvautua oikeudelliseen apuun. Oikeusturvavakuutus on vahinkovakuutus, jolla voit varautua lakimies- ja oikeudenkäyntikuluihin erilaisissa riita-, rikos- ja hakemusasioissa. Vakuutuksen korvauspiiri selviää vakuutussopimuksen mukana tulleista vakuutusyhtiön laatimista vakuutusehdoista sekä yleisistä ehdoista. Oikeusturvavakuutus kuuluu osana useimpiin vapaaehtoisiin vahinkovakuutuksiin. Yksityishenkilöillä vakuutus sisältyy usein kotivakuutukseen, ajoneuvovakuutukseen tai maatilavakuutukseen. Se voi myös olla osana esimerkiksi kiinteistövakuutusta tai yritysvakuutusta. Oikeusturvavakuutus voi olla täysin erillinen vakuutus, samoin kuin vaikkapa yritystoimintaa koskeva vakuutus. Oikeusturvaedun hakeminen on tehtävä oikeaan vakuutusyhtiöön.
Kiinnostuitko oikeusturvavakuutuksesta? Lisätietoa siitä löydät Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE:n nettisivuilta.

Mitä oikeusturvavakuutus korvaa?

Oikeusturvavakuutus korvaa lähtökohtaisesti riita- ja rikosasioiden oikeudenkäynneistä aiheutuvia kustannuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli asiasi päätyy käräjäoikeuden ratkaistavaksi, voidaan vakuutuksestasi korvata lakimiehesi kohtuullinen palkkio sekä tuomioistuimelle maksettavat oikeudenkäyntimaksut. Vakuutuksesta korvataan vakuutuksen voimassaoloaikana sattuneet vakuutustapahtumat eli tapahtumat, jotka on tarkoitettu korvattavaksi vakuutuksen perusteella. Jos vakuutuksesi on ollut voimassa alle kaksi vuotta, tulee asioiden, joihin tapauksesi perustuu, olla syntynyt vakuutuksesi voimassa ollessa. Mikäli olet esimerkiksi muuttamassa, tekemässä remonttia tai olet jostain syystä aikeissa päivittää vakuutusehtoja, huolehdithan siitä, että vakuutuksen voimassaolo jatkuu. Jos olet vaihtamassa vakuutusyhtiötä, varmista erityisesti, ettei vakuutuksen voimassaoloon tule katkoa. Oikeusturvavakuutus ei kuitenkaan ole kaiken kattava vakuutus, joten siksi on tärkeää olla tietoinen myös niistä asioista, jotka on rajattu korvauspiirin ulkopuolelle.

Oikeusapu vai oikeusturva?

Mikäli sinulla ei ole oikeusturvavakuutusta tai vakuutuksesi ei korvaa asiassasi aiheutuvia oikeudenkäyntikuluja, kannattaa selvittää oikeutesi oikeusapuun. Valtion tarjoama oikeusapu antaa valtion varoista apua henkilölle, joka syystä tai toisesta tarvitsee apua oikeudellisessa asiassa eikä taloudellisen tilanteensa takia pysty suorittamaan asian hoitamisen vaatimia kuluja.

Oikeusturvavakuutus on ensisijainen valtion oikeusapujärjestelmään nähden, joten jos vakuutus löytyy, niin korvausta tulee hakea ensin omasta vakuutusyhtiöstä. Valtion oikeusapu eli maksuton oikeudenkäynti voi kuitenkin jossain tilanteissa kattaa yksityishenkilön oikeusturvavakuutuksen omavastuuosuuden. Lisätietoa saat toimistoltamme tai täältä.

Miten toimia?

Mikäli koet tarvitsevasi apua, selvitämme halutessasi puolestasi, onko asiasi oikeusturvavakuutuksesi piiriin kuuluva. Vakuutussopimuksesi ja vakuutusehtojen perusteella arvioimme, olisivatko asiastasi aiheutuvat kustannukset korvattavia. Sen lisäksi teemme tarvittaessa puolestasi vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiöösi. Mikäli oikeusturvaedun hakeminen mietityttää tai tarvitset lakiapua, pyydä siis VisionLaw lakimiehet ovat turvanasi

Open chat
1
Hei, kuinka voimme auttaa? Kerro asiasi - lakimies vastaa mahdollisimman pian :)