puh. 040 123 9111
Vision Law

SUKUPOLVENVAIHDOS

Sukupolvenvaihdos on merkittävä hetki yrityksen elinkaarella, ja oikea-aikainen ja asianmukainen suunnittelu on avain menestyksekkääseen siirtymään. Ammattitaitoinen tiimimme tukee sinua kaikissa sukupolvenvaihdokseen liittyvissä oikeudellisissa kysymyksissä, oli kyse sitten verosuunnittelusta tai perheen sisäisistä sopimuksista.

Paras lopputulos sukupolvenvaihdokselle saadaan, kun muutosta suunnitellaan ja siihen valmistaudutaan hyvissä ajoin. Sukupolvenvaihdoksessa luopuja voi joutua maksamaan veroa myyntivoitosta. Yritystoiminnan jatkajalle taas voi aiheutua veroja lahja-, perintö- ja myyntivoiton osalta. Hyvin ja huolellisesti suunniteltu sukupolvenvaihdos voi kuitenkin vähentää veroseuraamuksia.

Luopujan ei tarvitse maksaa myyntivoittovero, jos kaikki seuraavista ehdoista täyttyvät:

  1. vähintään 10 % yrityksen osakkeista tai yhtiöosuuksista myydään
  2. luopuja on omistanut osakkeet tai osuudet vähintään 10 vuotta
  3. jatkaja on luopujan lapsi, lapsenlapsi, sisarus, sisarpuoli, puolison lapsi tai otto- tai kasvattilapsi yksin tai joku näistä ja hänen puolisonsa yhdessä.

Yritystoiminnan jatkaja voi saada sukupolvenvaihdoshuojennusta lahja- tai perintöverosta, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  1. lahjaan tai perintöön liittyy yritys tai maatila tai sen osa
  2. jatkaja jatkaa toimintaa kyseisessä yrityksessä tai maatilassa
  3. yrityksen tai maatilan osuus lahja- tai perintöverosta on yli 850 euroa
  4. verohuojennusta pyydetään Verohallinnolta kirjallisesti ennen verotuksen toimittamista ja
  5. jos kyseessä on yritys, jatkaja saa vähintään 10 % sen osakkeista tai osuuksista.

Lisäksi lahja- tai perintöveroa ei tarvitse maksaa lainkaan, jos edellisen luettelon ehdot täyttyvät ja lisäksi kauppahinta on yli 50 % yrityksen osakkeiden, yhtiöosuuksien tai maatilan käyvästä arvosta.

Ymmärrämme, että jokainen yritys on ainutlaatuinen, ja siksi lähestymme sukupolvenvaihdosta yksilöllisesti. Asiakkaidemme tarpeiden ymmärtäminen on meille ensisijaista, ja pyrimme luomaan ratkaisuja, jotka tukevat sekä nykyistä että tulevaa omistajapolvea.

Meidän kanssamme sukupolvenvaihdos sujuu suunnitellusti ja läpinäkyvästi. Tutustu palveluihimme tarkemmin ja ota meihin yhteyttä – olemme täällä varmistaaksemme yrityksesi vakaan tulevaisuuden.

Open chat
1
Hei, kuinka voimme auttaa? Kerro asiasi - lakimies vastaa mahdollisimman pian :)