puh. 040 123 9111
Vision Law

Osakassopimuksen tekeminen

Osakkeenomistajien väliset suhteet määräytyvät paitsi voimassa olevan lainsäädännön mukaan, yhä useammin osakkaiden välisen osakassopimuksen perusteella. Tyypillisesti osakassopimus solmitaan yhtiön toiminnan alkuvaiheessa tai yhtiön omistuspohjan muutostilanteessa mutta osakassopimus on tärkeä kaikissa yhtiön elinkaaren vaiheissa. Osakassopimuksen solmiminen on keskeistä, mikäli osakkaiden toimintaa ja oikeuksia sekä velvollisuuksia halutaan hallinnoida ennustettavasti. Ilman osakassopimusta yhtiökumppanisi voi perustaa uuden samaa liiketoimintaa harjoittavan yrityksen tai antaa yrityksesi luottamuksellista tietoa toiselle yritykselle ilman sanktioita.

Osakassopimus suojaa erityisesti yhtiön vähemmistöosakkaita mutta toisaalta osakassopimus on erityisesti tarpeen silloin, kun osakkeita omistetaan tasaosuuksin. Osakkaiden keskinäisen sopimisen varaan jäävät usein muun muassa rahoituksen antaminen osakeyhtiölle, omistajien työsuhdeasiat, osakkeiden lunastus osakkaan työsuhteen päättymisen jälkeen, etuosto- ja lunastusoikeudet ja kilpailukiellot sekä hallituksen kokoonpano. Moni osakkaiden välinen riita olisi vältetty, mikäli osakkailla olisi ollut tehtynä osakassopimus.

Miten teen osakassopimuksen? Mikäli yhtiössänne ei ole riittävästi osaamista yhtiöoikeudellisissa asioissa, kannattaa osakassopimuksen laatimiseen käyttää asiantuntija-apua. Netistä löydät myös paljon sopivia asiakirjapohjia mutta niiden käyttö edellyttää sitä, että sopimuksen laatija ymmärtää riittävästi osakeyhtiölaista sekä osakassopimuksen laatimisesta. Pahin tilanne on silloin, kun sovitaan jotain sellaista, mikä ei ole esimerkiksi osakeyhtiölain mukaan mahdollista ja osakkaat kuvittelevat osakassopimuksen pätevän.

Mikäli sinusta tuntuu, että tarvitset osakassopimuksen laatimiseen apua, me VisionLaw asianajotoimistossa voimme laatia yritystänne koskevan osakassopimuksen. Tämä kaikki voidaan tehdä etänä ilman live-tapaamista, jolloin osakassopimuksen kustannukset pysyvät alhaisina. Voitte myös itse laatia sopimuksen esim. netissä olevia pohjia hyödyntäen ja vain tarkastuttaa sopimuksen tai vain tietyt sopimuksen kohdat meillä.

Open chat
1
Hei, kuinka voimme auttaa? Kerro asiasi - lakimies vastaa mahdollisimman pian :)