puh. 010 567 8808
puh. 040 123 9111
Vision Law

Osakassopimus, avioehtosopimus ja testamentti

Osakassopimus, avioehtosopimus ja testamentti ovat PK-yrityksen omistajan tai osaomistajan tärkeimmät asiakirjat. Aviopuolisot, jotka ovat yhdessä yrityksen toiminnassa mukana, tulisi aina laatia edellä mainitut tärkeät sopimukset. Mikäli sopimuksia ei ole tehty niin pahimmillaan koko yritystoiminta voidaan joutua lopettamaan avioliiton päätyttyä avioeroon tai toisen puolisn kuolemaan. Erityisesti osakassopimus on avainasemassa näissä odottamattomissa ja ennalta arvaamattomissa tilanteissa sillä osakassopimuksessa määritellään osakkeiden siirtymisestä kolmannelle taholle tai muille osakkaille. Usein osakassopimukseen otetaan määräys siitä, että muilla osakkailla, myös aviopuolisolla,  on lunastusoikeus toisen osakkeisiin osakkeita myytäessä tai osakkeiden tultua perinnönjaon piiriin.

Osakkeenomistajien väliset suhteet määräytyvät paitsi voimassa olevan lainsäädännön mukaan, yhä useammin osakkaiden välisen osakassopimuksen perusteella. Osakassopimuksen solmiminen on keskeistä, mikäli osakkaiden toimintaa ja oikeuksia sekä velvollisuuksia halutaan hallinnoida ennustettavasti. Yrittäjäpariskunnan olisi hyvä kirjata osakassopimukseen, mitä avioehdossa ja testamentissa on todettava yrityksen osakkeista avioliiton päätyttyä. Avioehtosopimuksessa voidaan määrätä poikkeuksia avioparin oikeuteen toistensa omaisuuteen ja avio-oikeus tulisi sulkea pois yrityksen osakkeiden osalta. Avioehto on julkinen sopimus, mikä tarkoittaa, että kuka vain voi selvittää, onko puolisoiden välillä tehty avioehtosopimus. Testamentti on kuolemanvarainen oikeustoimi, jolla määrätään henkilön omaisuuden siirtymisestä tämän kuoleman jälkeen. Estääkseen omistuksen hajaantumisen, tulisi yrittäjien laatia myös testamentti. Osakassopimuksessa voidaan osakkaat velvoittaa laatimaan myös avioehtosopimus ja testamentti.

Yrittäjien ja erityisesti puolisoiden, joilla on yhteisyritys, tulisi aina varautua sopimuksin yllättäviin tilanteisiin. Asianajotoimisto Vision laatii toimistossamme osakassopimuksen laatineille yrittäjille avioehtosopimukset ja testamentit veloituksetta. Niin ja kiireinen yrittäjä saa tietysti kaikki asiakirjat VisionLaw toimistosta etänä käymättä toimistollamme. Lue lisää osakassopimuksesta Asianajotoimisto VisionLaw osakassopimusta koskevasta artikkelista täältä.http://www.visionlaw.fi/2017/03/10/osakassopimuksen-tekeminen/

Open chat
1
Hei, kuinka voimme auttaa? Kerro asiasi - lakimies vastaa mahdollisimman pian :)