puh. 040 123 9111
Vision Law

Koronarajoitusten korvaaminen yrityksille

Koronarajoitusten korvaaminen yrityksille ja erityisesti valtion tapaa hoitaa koronavahinkojen korvaaminen Business Finlandin ja ELY-keskusten kautta, on laajalti kritisoitu. Keskustelun keskiössä on ollut se, että ensivaiheen yritystuet ohjautuivat vain liiketoiminnan kehittämiseen mutta monet taloudellisesti ahtaimmilla olevat yritykset, jotka yrittävät sinnitellä arjen selviämisen kanssa, jäävät vaille tukia. Vasta nyt hallitus on miettimässä uusia yritystukia ravintoloille ja kahviloille, joiden liiketoiminta on kokonaan estetty tai sitä on merkittävästi rajoitettu.

Mistä yritys voi saada tukea ja korvauksia?

Jos yrityksen liiketoiminta on valtion toimesta estetty tai sitä on rajoitettu, tulee valtion lähtökohtaisesti korvata vahingot yrityksille. Vahinkoa kärsinyt yritys voi saada korvauksia Business Finlandilta tai ELY-keskuksilta tällä hetkellä niin sanottuihin kehittämismenoihin. Kriisin pitkittyessä tullee myös uusia tukia yrityksille, kuten nyt suunnitteilla olevat yritystuet ravintoloille. Myös vakuutukset saattavat joissain tapauksissa korvata vahinkoja mutta tämä on lähinnä kiinni siitä, miten yksittäinen vakuutusyhtiö soveltaa ja tulkitsee omia vakuutusehtojaan. (linkki). Kun kaikki korvauskanavat on lopulta käytetty ja kriisin vahingot on selvillä, monella yrityksellä on varmasti tilanne, että objektiivisesti arvioiden vahinkoa on kriisistä jäänyt. Mitä yritys voi silloin tehdä?

Valtion vahingonkorvausvelvollisuus koronavahingoista

Yritykset, joiden liiketoiminta on kokonaan estetty tai sitä on merkittävästi rajoitettu valtion päätöksellä, kuten esimerkiksi ravintolat ja kahvilat, ovat tietyin edellytyksin oikeutettuja hakemaan valtiolta korvauksia koronakriisistä aiheutuneista vahingoista. Valtio on vahingonkorvauslain nojalla velvollinen korvaamaan julkista valtaa käytettäessä virheen tai laiminlyönnin takia aiheutuneen vahingon, tässä tapauksessa taloudelliset vahingot. Vahingonkorvauslain 2 §:n nokalla “julkisyhteisö on velvollinen korvaamaan julkista valtaa käytettäessä virheen tai laiminlyönnin johdosta aiheutuneen vahingon”. Valmiuslaki eli ns. poikkeusoloja koskeva erityislainsäädäntö, ei vapauta valtiota vahingonkorvausvelvollisuudesta. Kyse on elinkeinonvapauden rajoittamisesta, johon valtio on puuttunut rajoittamalla tai kokonaan estämällä yritysten liiketoimintaa. Samalla myös perustuslain turvaamaa omaisuudensuojaa loukataan. Mahdollinen valtion korvausvelvollisuus on tapauskohtainen ja yrityksen täytyy osoittaa aiheutunut vahinko ja sen määrä. Vahingonkorvausasioissa Asianajotoimisto Vision on luotettava ja osaava yhteistyökumppani ja sen asianajajat ovat hoitaneet isoja vahingonkorvausasioita aikaisemmin, kuten vaikka ns. Metsäkartelli oikeudenkäyntejä. Ota yhteyttä  sivun alalaidan yhteydenottolomakkeella, mikäli haluat selvittää maksutta asianajajalla yrityksesi mahdollisuuden saada valtiolta vahingonkorvauksia koronakriisin johdosta. Voit myös ilmoittautua kesällä 2020 järjestettävään webinaariin, jossa käsittelemme aihetta koronarajoitusten korvaaminen yrityksille. Seuraa myös facebookiamme, tiedotamme siellä lisää asiasta.

Open chat
1
Hei, kuinka voimme auttaa? Kerro asiasi - lakimies vastaa mahdollisimman pian :)