puh. 040 123 9111
Vision Law

Ostatko verkkokaupoista? Näin vältät identiteettivarkauden

Verkko-ostosten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisinä vuosina ja kasvun odotetaan jatkuvan kovana myös tulevat vuodet. Kuinka turvallista verkko-ostaminen on ja miten vältät paljon yleistyneen identiteettivarkauden tehdessäsi ostoksia verkosta. Lue tästä artikkelista yksinkertaiset ohjeet verkko-ostosten turvalliseen tekemiseen.

Älä käytä julkisia verkkoja verkkokauppaostoksiin ja osta vain tunnettujen yritysten verkkokaupoista

Julkinen Wi-Fi-verkko ei ole koskaan turvallinen, vaikka se olisi suojattu. Tee verkko-ostoksia vain kotona tai työpaikalla suojatussa verkossa tai mobiilidatalla.
Varo tuntemattomien yritysten huipputarjouksia verkossa. Osta aina tunnetuilta ja luotetuilta yrityksiltä ,sillä heidän tietoturvansa taso on yleensä korkea ja mikä tärkeintä, he eivät ainakaan itse ole identiteettivarkaita.

Tarkista verkkosivuston turvallisuus

Tarkista aina sivuston turvallisuus, jokaisen URL-osoitteen pitäisi alkaa “https: //”. Lisäksi kannattaa tarkistaa, että selaimesi on merkinnyt sivuston turvalliseksi. Sen näet osoitesivulla olevasta vihreästä painikkeesta tai lukon kuvasta. Painamalla kyseistä kuvaketta, voit tarkistaa sivuston tietoturvatiedot ja varmistaa, että sen sertifikaatit ovat ajan tasalla.

Käytä luottokorttia ja pankkikortin credit puolta tai virtuaalivaluuttaa

Epäselvien luottokorttiostosten kiistäminen on yksi keino saada petoksella ja identiteettivarkaudella aikaansaatu vahinko hyvitettyä. Siksi on turvallisempaa tehdä verkkokauppaostoksia luottokortilla kuin esimerkiksi pankkitunnuksilla. Pankkitunnuksia käytettäessä on vielä sekin riski, että rikollinen on pystyttänyt saman näköisen oman sivuston kuin varsinainen verkkokauppa. Kun sitten kirjaudut verkkopankkitunnuksilla feikkisivustolle, joka näyttää ihan originaalilta, identiteettivaras saa pankkitietosi ja pystyy hyödyntämään niitä petollisiin tarkoituksiin. Myös virtuaalivaluutat sekä PayPal ovat suhteellisen turvallisia.

Älä milloinkaan tallenna yksityisiä tietojasi verkkokauppojen sivuille. Vaikka tallennus nopeuttaa hieman seuraavia ostoksia, se voi vaarantaa muuten turvallisen ostostapahtuman. Jos nimittäin laitteesi, kännykkä tai tabletti, varastetaan, on sillä suora pääsy arkaluontoisiin tietoihisi, jota kautta verkko-ostoksiakin voidaan tehdä sinun tililtä tietämättäsi. Vielä on syytä muistaa, että älä koskaan laita vanhoja laskuja paperinkeräykseen poistamatta niistä henkilötietojasi.

Mikäli joudut identiteettivarkauden kohteeksi, tee heti rikosilmoitus ja ilmoita asiasta luottokorttiyhtiöön ja pankkiin. Myös rikosuhripäivystys auttaa identiteettivarkauden kohteeksi joutuneita. Lainopillista apua saat asianajotoimisto VisionLaw IT-oikeuteen erikoistuneilta asianajajilta tämän linkin takaa.

Open chat
1
Hei, kuinka voimme auttaa? Kerro asiasi - lakimies vastaa mahdollisimman pian :)