puh. 040 123 9111
Vision Law

Yrityksen lakiasiat

Yritysten täytyy ilmoittaa omistajansa eli ns. edunsaajat kaupparekisteriin. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia osakeyhtiöitä sekä osuuskuntia. Ilmoitus on tehtävä 1.7.2019-1.7.2020 sekä aina kun edunsaajat eli yrityksen omistajat muuttuvat. Uusi velvoite perustuu rahanpesulakiin sekä EU-direktiiviin. Yrityksen lakiasiat ja sopimukset on tärkeää pitää kunnossa perusliiketoiminnan ohella.

Mikä edunsaaja?

Rahanpesulaissa määritellään, että edunsaaja on henkilö, joka joko omistaa yrityksen tai muuten käyttää määräysvaltaa siinä. Edunsaajana pidetään henkilöä, joka täyttää vähintään yhden seuraavista edellytyksistä:

  1. Hän omistaa yli 25 prosenttia yrityksen osakkeista joko suoraan tai välillisesti
  2. Hänellä on yli 25 prosentin osuus yrityksen äänimäärästä joko suoraan tai välillisesti
  3. Hän käyttää muulla perusteella, kuten esimerkiksi osakassopimuksen nojalla tosiasiallista määräysvaltaa yrityksessä.

Yllä mainittujen edellytysten mukaisia edunsaajia voi olla yrityksessä yksi tai useampi henkilö tai ei yhtäkään. Yrityksen täytyy tehdä edunsaajailmoitus, vaikka yrityksellä ei ole yllä mainitut vaatimukset täyttäviä edunsaajia tai he eivät ole yrityksen tiedossa. Tällöin rahanpesulain mukaisesti PRH merkitsee kaupparekisteriin edunsaajiksi  esimerkiksi hallituksen jäsenet ja toimitusjohtajan, jotka muutoinkin vastaavat, että yrityksen lakiasiat ovat kunnossa.

Miksi tiedot rekisteröidään ja kuka voi nähdä tiedot?

Rahanpesulaki ja sen pohjana oleva EU:n rahanpesudirektiivi edellyttävät, että yritys tai yhteisö

  • tunnistaa tosiasialliset edunsaajansa
  • ilmoittaa heidän tietonsa rekisteröitäviksi
  • pitää tiedot ajan tasalla.

Edunsaajien tietoja voivat saada PRH:lta ne, joilla on tiedoille rahanpesulain mukainen käyttötarkoitus, kuten esimerkiksi viranomaiset ja pankit.

Miten ilmoitan edunsaajan?

Ilmoituksen omistajista eli edunsaajista voi tehdä kätevästi sähköisesti YTJ-palvelussa.

Edunsaajailmoitus on maksuton ja ilmoituksen tekemiseen tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Ilmoituksen allekirjoittaa sama henkilö kuin yrityksen muutkin kaupparekisteri-ilmoitukset, esimerkiksi yrityksen hallituksen jäsen tai toimitusjohtaja.

VisionLaw asianajotoimisto auttaa yrityksiä kaikissa lakiasioissa. Yrityksen lakiasiat kannattaa jättää asiantuntijan hoidettavaksi, toki edunsaajailmoituksen tekemisen yritys pystyy hyvin hoitamaan itsekin. Kätevä tapa varmistua siitä, että yrityksen lakiasiat on asianmukaisesti hoidettu on Asianajotoimisto Vision Oy:n tarjoama Lakipakki -palvelu. Lakipakki sopimuksella hoidat yrityksen lakiasiat kokonaisvaltaisesti.  Yritys saa edullista kuukausimaksua vastaan “oman” lakimiehen, jonka puoleen yritys voi kääntyä kaikissa lakiasioissa.

Open chat
1
Hei, kuinka voimme auttaa? Kerro asiasi - lakimies vastaa mahdollisimman pian :)