puh. 040 123 9111
Vision Law

Epidemiakeskeytys­vakuutuksesta korvauksia ravintolalle

Artikkelissamme noin vuosi sitten pohdimme valtion korvausvelvollisuutta, mikäli yrityksen liiketoimintaa on koronan takia estetty tai sitä on rajoitettu, kts lisää täältä. Korvaako vakuutusyhtiö ravintoloiden koronavahinkoja keskeytysvakuutuksesta? Eräs ravintolayrittäjä haki Pohjola vakuutusyhtiöltä korvauksia epidemiakeskeytysvakuutuksesta mutta vakuutusyhtiö eväsi korvauksen. Myöhemmin vakuutuslautakunta kuitenkin suositteli yksimielisellä päätöksellään, että epidemiakeskeytysvakuutuksesta tulisi maksaa korvauksia ravintolalle. Koska vakuutusyhtiö Pohjola ei korvauksia maksanut, vei ravintolayrittäjä asian oikeuden ratkaistavaksi. Käräjäoikeus katsoi, että ravintolalla oli oikeus saada korvaus vakuutuksestaan 1.6.2020 alkaen.

Asian juridinen tausta

Yritysten toiminnan keskeytysvakuutukset antavat vakuutussuojaa toiminnan yllättävän keskeytymisen varalta vain vakuutusehdoissa määritellyissä tilanteissa. Pohjola Vakuutusyhtiön mukaan ravintoloiden toiminnan keskeytymiseen keväällä johtaneiden viranomaismääräysten olisi pitänyt pohjautua tartuntatautilakiin. Hallitus teki sen sijaan rajoituspäätöksensä muuttamalla majoitus- ja ravitsemusliikkeistä annettua lakia, minkä takia vakuutusyhtiö katsoi, että epidemiakeskeytysvakuutuksen korvauskriteeri ei täyty. Toukokuun viimeiseen päivään saakka vakuutuslautakunta asettui vakuutusyhtiön kannalle mutta 1.6.2020 lukien on tilanne toinen. Kesäkuun alusta alkaen rajoitukset perustuivat vakuutusehdoissa mainitun tartuntatautilain väliaikaiseen muutokseen, ja lain muutosta ei oltu huomioitu Pohjolan vakuutusehdoissa, joten vakuutusyhtiö oli korvausvelvollinen.

Keskeytysvakuutuksesta epidemiatilanteissa korvataan yleensä sellaista toiminnan keskeytymistä, joka on aiheutunut yrityksen harjoittamaa liiketoimintaa ja sen vakuutettua toimipaikkaa koskevasta viranomaisen määräyksestä. Käräjäoikeus totesi Vakuutuslautakunnan tavoin, että korvaukseen oikeuttavan viranomaismääräyksen on perustuttava vakuutusehdossa erikseen yksilöityihin lakeihin. Mainitun vakuutusehdon mukaan viranomaismääräyksen on pitänyt perustua tartuntatauti-, eläintauti- tai elintarvikelakiin. Tällä perusteella käräjäoikeus katsoi, että epidemiakeskeytysvakuutuksesta korvauksia ravintolalle tulee myöntää 1.6.2020 alkaen. Vakuutussopimus on molempia osapuolia sitova sopimus. Näyttää nyt siltä ja jos Pohjola on laatinut epäselvät vakuutusehdot ja yrittää laittaa vahingon asiakkaittensa maksettavaksi,  kertoo varatuomari Jussi Pirhonen.

Mistä saan apua?

VisionLaw lakimiehet ovat perehtyneet koronavahinkojen korvauskysymyksiin. Lakimiehemme ovat toimineet asianajajina, tuomareina käräjäoikeudessa ja heillä on erityisosaamista myös vakuutusoikeuden alalta mutta ennen kaikkea kokemusta isoista vahingonkorvausasioista, kuten Metsäkartelliasiasta. Koska VisionLaw:lla on jo asiakkaita koronavahinkoihin liittyen, olemme hyvin perillä asian hoidosta ja sen voittomahdollisuuksista, kertoo varatuomari Jussi Pirhonen.

Mahdollinen vakuutusyhtiön korvausvelvollisuus on tapauskohtainen ja riippuu vakuutusyhtiön vakuutusehdoista. Yrityksen täytyy myös aina osoittaa aiheutunut vahinko ja sen määrä. Ota heti yhteyttä lakimiehiimme, mikäli haluat selvittää maksutta lakimiehillä yrityksesi mahdollisuuden saada korvauksia epidemiakeskeytysvakuutuksen nojalla. Sähköpostia voit lähettää osoitteeseen info@visionlaw.fi. Seuraa myös facebookiamme, tiedotamme myöhemmin myös facessa lisää tämän asian käänteistä

Open chat
1
Hei, kuinka voimme auttaa? Kerro asiasi - lakimies vastaa mahdollisimman pian :)